4.28.2009

PENANTI : PERATURAN BARU SPR

Pondok panas yang semakin panas...

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengingatkan parti-parti politik yang bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti bulan depan agar tidak mendirikan 'pondok panas' pada hari pengundian.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, larangan itu meliputi semua jenis 'pondok panas' untuk tujuan meraih undi atau menyemak saluran mengundi di kawasan terbabit.Menurutnya, keputusan itu termaktub dalam Seksyen 26 (1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Satu lagi peraturan baru yang masih dalam perbincangan ialah untuk mengehadkan jumlah penyokong pada hari penamaan calon dan pengumuman keputusan.Walaupun cadangan untuk mengehadkan itu tiada dalam peruntukan undang-undang tetapi ia sebagai usaha untuk mengelak berlakunya sebarang kekecohan pada hari berkenaan.

'Orang itu' takut sejarah berulang kembali seperti di Bukit Gantang.... Amacam dengan peraturan untuk menghalang penggunaan topeng 'Al-Spiderman'... Diharap pihak SPR menguatkuasakan sekali larangan ini..No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails