12.28.2012

Dua Maut Tertimbus Runtuhan TanahSUNGAI PETANI: Dua pekerja kontrak maut apabila tertimbus dalam runtuhan tanah ketika sedang melakukan kerja memasang saluran paip bawah tanah di tapak projek perumahan di Ambangan Height, Bandar Amanjaya, dekat sini, hari ini.


Kejadian berlaku kira-kira jam 10.30 pagi ketika mangsa, S Saravanan dan P Mogan, 39, yang juga warga tempatan bersama dua pekerja lain berada dalam sebuah lubang kumbahan sedalam 10 meter.Bagaimanapun, secara tiba-tiba bahagian tengah antara dua lubang itu yang tidak dikorek runtuh lalu menimbus dua pekerja yang tidak sempat melarikan diri, manakala dua pekerja lain berjaya menyelamatkan diri.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Petani, Rosdi Ismail berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 10.58 lalu dua jentera bersama 13 anggota dan pegawai bergegas ke lokasi kejadian.
Menurutnya, sebaik tiba, mereka mendapati satu daripada dua lubang berkenaan sudah dipenuhi dengan runtuhan tanah, dan beberapa pekerja dengan dibantu seorang jentera pengorek cuba menyelamatkan dua mangsa yang terperangkap."Pasukan penyelamat kemudian mengorek runtuhan tanah menggunakan jentera pengorek itu, dan memerlukan hampir satu jam sebelum berjaya menemui mayat Saravanan dalam keadaan terduduk, manakala mayat Mohan ditemui berhampiran mayat Saravanan dalam keadaan terbaring.

"Mayat Saravanan dibawa naik ke atas pada jam 12.10 tengah hari, manakala mayat Mohan dibawa naik ke atas pada jam 12.32 tengah hari. Kami turut berdepan sedikit masalah kerana tanah merah yang menimbus kedua-dua mangsa agak keras, selain turut menggunakan peralatan skop dan cangkul," katanya.

Mayat kedua-dua mangsa kemudian dibawa ke Jabatan Forensik Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), di sini, untuk bedah siasat. - HMetro


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails