1.04.2011

TAK PERASAN STEM DAH NAIK HARGA

Pagi semalam selepas breakfast, Wak gii pejabat pos sebab nak pos surat ‘endosmen’ untuk client Medic Care. Memang jarang Wak mengepos surat nie sebab biasanya Wak fax atau scan dan email.

Oleh kerana borang endorsmen nie kena client tanda tangan hidup, so terpaksalah Wak gunakan perkhidmatan pos.

Wak tunjuk sampul surat berwarna putih kat budak kaunter... “Pos ke Selangor Dik... berape stemnya??”

Budak kaunter tu jawab, “60 sen bang!..”

Wak pun terkejut beruk “Aik... Bila naik nie... Dulu Cuma 30 sen jeee.. Nie dah 2 kali ganda...”

“Ehh... dah lama la Bang... Abang guna sampul putih 60 sen, kalau guna sampul coklat lain harga bang... 80 sen!”

Wak pun bertanya pasal kemuskilan yang tahap gaban... “macam tuu pulak... Apasal sampul surat lain warna pun dah beza harga stem dia... beza 20 sen tuu”

Budak tuu menjawab “Yang warna putih tu kira sampul standard bang... Yang coklat tak dikira standard”

Compius...Putus fius!!!!

Bukan ape, Wak sebenarnya kali terakhir mengepos surat nie masih guna stem 30 sen. Tapi hari nie dah guna stem 60 sen.. Tu yang terkejut beruk ... Kalau beruk tau stem dah naik harga, Wak rasa dia pun terkejut jugak..

Kot ya nak naikkan harga patut2 laaa... Takat naik 10 sen tu boleh gagah lagi. Tapi ni sekali nak naik 2 kali ganda.

Nie lah kesannya bila petrol naik 5 sen. Tapi ‘orang-orang atas’ kata cuma naik 5 sen... Tak membebankan rakyat yang katanya didahulukan. Memang betullah orang kata 2011 nie tahun naik harga barang.... Penghujung 2010 pun dah terasa bahngnya... 2011 nie tunggu je lah....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails