3.31.2009

WAJARKAH GURU ‘GRED A’ DIBENARKAN BERPOLITIK

Dalam ucapan penggulungan pada hari terakhir Perhimpunan Agung Umno Sabtu lalu, Hishammuddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kepakaran golongan itu dapat digembleng dan dimanfaatkan bagi memantapkan lagi Umno.

Mengikut Perlembagaan Persekutuan Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) (Pindaan) 2002 P U (A) 246, pegawai dalam Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan Kumpulan Pengurusan dan Profesional dilarang mengambil bahagian dalam aktiviti politik atau memakai mana-mana lambang sesuatu parti politik.

Pegawai kerajaan dari Kumpulan A atau Pengurusan juga tidak boleh mengambil bahagian secara aktif dalam politik seperti berkempen, sama ada pada waktu pejabat mahupun di luar waktu pejabat kerana dikhuatiri boleh menyeleweng daripada tugasnya.

Bagaimanapun, kakitangan Kumpulan Sokongan dibenarkan bergerak aktif dalam politik dengan syarat mendapat kelulusan ketua jabatan yang harus menilai semua faktor sebelum memberi kelulusan.

Apa yang Wak rasa, golongan pendidik, terutama guru Kumpulan A harus diberi kelonggaran dan kebenaran untuk terbabit dalam aktiviti politik serta memegang jawatan dalam parti. Namun begitu teluskah pihak kerajaan dalam isu ini jika didapati para guru memberikan sokongan bukan kepada pihak kerajaan yang memerintah sekarang khsusnya UMNO. Apakah para pendidik ini akan terus dibenarkan berpolitik jika nadanya seperti ‘melawan arus’.

Jika diperhatikan sekarang inipun sebenarnya pihak kementerian dan juga jabatan pendidikan sendiri seperti mengizinkan dan merestui para pendidik yang terlibat dengan politik dengan syarat menyokong kerajaan UMNO.

Wak memetik berita dari Berita Harian Online di mana Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam berkata bahawa cadangan untuk membenarkan guru Kumpulan A bergiat aktif dalam politik tidak sesuai dilaksanakan kerana ia dikhuatiri boleh memecahbelahkan warga pendidik di sekolah.

Beliau menegaskan, sesetengah guru mungkin taksub dengan parti yang disokong sehingga wujud sikap berpuak, sekali gus menjejaskan pelajar.
"Pada asasnya, guru dan pegawai tinggi kerajaan tidak dibenarkan menyertai politik dan mereka perlu bersikap neutral.

"Jika guru dibenarkan berpolitik, pegawai kerajaan dari kumpulan lain juga pasti akan menuntut hak yang sama," katanya ketika dihubungi Berita Harian.

Ismail berkata, buat masa ini larangan itu masih kekal dan wajib dipatuhi pegawai kerajaan termasuk guru.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails