4.08.2010

Kes Buli Di Sekolah: Tindakan Segera Sebelum PARAH

Pelajar perempuan cedera dibuli `geng kapak'...

Buli ialah merupakan satu bentuk penyalahgunaan (abuse). Buli boleh berlaku dalam bentuk langsung (direct) seperti ejekan, ugutan, tekanan atau tindakan fizikal. Selain itu, buli juga boleh berlaku dalam bentuk yang tidak langsung (indirect) yang menyebabkan seseorang pelajar terpinggir dari kawan-kawannya.

Isu kes buli dan gangsterisme di sekolah telah menimbulkan suasana yang tidak selamat di sekolah. Hampir setiap hari di setiap sekolah di serata dunia akan menghadapi masalah dalam kes disiplin pelajar-pelajar mereka . Kes yang paling popular ialah kes buli. Di Malaysia kita boleh lihat sendiri gejala buli berlaku dalam sesebuah komuniti . Kes ini telah menimbulkan kebimbangan di kalangan masyarakat khususnya para ibu bapa.

Banyak faktor yang mempengaruhi kes buli ini antaranya masalah disiplin yang semakin merosot di kalangan pelajar, kelemahan peraturan sekolah dan sikap tanggungjawab guru terhadap pelajar, sistem sekolah yang terlalu mementingkan pencapaian akademik dan mengenepikan aspek sukan, kokurikulum, pembinaan sahsiah dan kerja berpasukan.

Langkah-langkah pencegahan dan kesedaran perlu diambil bagi mengatasi masalah ini. Antara pendekatan yang boleh diambil ialah melengkapkan pelajar dengan skil komunikasi sosial yang baik. Beberapa skil komunikasi sosial yang diperlukan ialah pengurusan konflik (conflict resolution), pengurusan kemarahan (anger resolution), skil asertif (assertive skills) dan skil perundingan (negotiation skills). Setiap sekolah juga perlu menganjurkan program khas pembentukan peribadi pelajar sebagai usaha menangani gejala buli yang semakin menular.

Bertindaklah sebelum PARAH!!!


Kot yee pun... Jangan le selak mak cik!!!! Nampak spender dah tuuu....

PEKAN 7 April - Seorang pelajar perempuan cedera di muka dan punggung selepas dibuli sekumpulan pelajar lelaki yang menggelarkan diri mereka sebagai `geng kapak' di sini semalam.

Kejadian pada pukul 1 tengah hari itu menimpa Norizan Janal Abidi, 15, pelajar tingkatan tiga dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Mahmud Mat di sini selepas dia dikatakan enggan menyerahkan wang yang diminta oleh `geng kapak' itu yang juga merupakan rakan sekelasnya.

Ketua Polis Daerah Pekan, Supritendan Yahaya Othman ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian tersebut. - Utusan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails