2.16.2009

PETUA-PETUA PRAKTIKAL DALAM MUSIM ‘GAWAT’

Perancangan Ekonomi Rumahtangga

Wak nak kongsi tentang petua-petua praktikal dalam kita mengawal perbelanjaan harian rumah tangga daripada Hajah Rohani dalam majalah ANIS keluaran bulan Ogos 2008.

1. Sebaik-baiknya jangan selalu bawa anak membeli belah – memang selalu terjadi pada Wak sendiri. Bila bawak anak2 nie memang lari bajet... Apataknya, macam2 yang dimintaknya terutama anak Wak yang ke-3 .. Si Tini, bila tak dapat apa yang dia nak, boleh terguling2 kat lantai Myden tuu... Jadi perhatian orang ramai, ada sekali tu Wak ambik gambar biar bila dah besar nanti Wak nak tunjukkan kat dia...
2. Bawa senarai barang ketika membeli – Nie biasanya Wak buat bila keluar sorang, bini tak ikut. Memang skema ikut senarai.
3. Buat anggaran bajet secukupnya sebelum keluar membeli – Biasa yang Wak buat, sebelum gaji dah buat senarai bajet untuk sebulan tentang perbelanjaan termasuk duit orang tua, belanja dapur, anak2, bil2, hutang piutang dan sebagainya.
4. Seboleh mungkin, gunakan wang tunai – Biasanya Wak bayar guna kad ATM Maybank. Sebab gaji masuk kat situ dan kalau kat Myden dia ada peraduan bonus kad Myden.
5. Kawal penggunaan kad kredit – Wak memang tak pakai kad kredit. Baru mohon kad Ikhwan yang beasaskan perbangkan Islam. Sekurang2nya kita dapat hindarkan diri dari ‘RIBA’
6. Galakkan suami keluar membeli barang dapur yang disenaraikan isteri – Ni memang Wak praktikkan laa... Tapi memang betul apa yang Hajah Rohani kata ‘suami selalunya berfikir membeli barang yang lebih utama atau bukan yang bersifat luxury (mewah) ...’
7. Jauhi dan kurangkan atau berhenti terus dari merokok sebab memusnahkan kehidupan – Wak memang tak pernah hisap rokok... Wak terapkan pada anak2 bahawa rokok itu ‘HARAM’.
8. Gunakan formula yang paling tepat iaitu mesti usaha menyimpan dahulu sebelum berbelanja – Wak memang dah masukkan simpanan dalam membuat bajet dari gaji setiap bulan. Memang berkesan!
9. Mesti disiplinkan ahli keluarga menabung dari kecil supaya ada tabungan untuk masa depan – Wak belikan anak Wak tabung kat Maiden sorang satu termasuk si Tina (6 bulan) . Wak buat pertandingan, tabung siapa penuh dulu akan dapat hadiah.. Duit ni Wak masukkan dalam akaun PTPTN... Empat2 dah ada akaun sendiri.
10. Mulakan mengambil TAKAFUL dengan wang rebet minyak melalui pembaharuan cukai jalan kenderaan – Semua ahli keluarga Wak ada pelan Takaful termasuk kad perubatan Cuepacs Care dan PA (Wak agen Takaful ikhlas dan Cuepacs Care – yang berminat boleh hubungi Wak 012-6103619)

Nota : Ok lah... Tu je yang dapat Wak kongsikan untuk kali ini. Semoga kita sama2 praktikkan tips dari Hajah Rohani niii . Rajin2 la beli majalah ANIS... Wak sebenornya tumpang baca jee.. Nie majalah kegemaran orang rumah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails