7.13.2010

Maksiat Berleluasa Di Pengkalan Balak

Maksiat ketika waktu solat Jumaat...

Kewajipan mencegah kemungkaran dan maksiat juga menjadi suatu keutamaan kepada mereka yang mengetahui kemaksiatan itu berlaku, apatahlagi apabila mereka melihatnya. Betapa beratnya tanggungjawab mencegah perkara-perkara mungkar sehingga dijelaskan akibat yang akan berlaku sekiranya perkara-perkara maksiat itu dibiarkan terus berleluasa. Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Daripada Mujahid beliau berkata: telah dikhabarkan kepadaku oleh hambaku bahawa beliau telah mendengar ‘Adi berkata: Aku telah mendengar bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

“Sesungguhnya Allah tidak menyeksa orang ramai dengan perbuatan orang-orang yang tertentu sehingga mereka melihat kemungkaran itu berlaku di hadapan mata mereka, sedang mereka berkuasa untuk menghalangnya tetapi mereka tidak mahu menghalangnya, apabila berlaku yang demikian itu, maka Allah menyeksa orang yang melakukan kemungkaran termasuklah orang ramai”.

Membiarkan perkara mungkar dan maksiat berleluasa tanpa ada sebarang ikhtiar untuk mengekang dan membendungnya, akan menyebabkan kemurkaan Allah SWT serta penurunan azab dari-Nya, ini digambarkan di dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Tidaklah sesuatu kaum melakukan maksiat, sedangkan terdapat di kalangan mereka orang-orang yang mulia dan mampu menegah serta mengubahnya, tetapi mereka tidak menegah dan mengubah, nescaya Allah akan menimpakan azab secara menyeluruh kepada mereka”. (Riwayat Ahmad)

Tanggungjawab mencegah perkara-perkara maksiat tidak boleh dipandang remeh dan dicuaikan. Ianya mestilah dijalankan dalam semua peringkat masyarakat, bermula dari diri, keluarga, masyarakat hinggalah negara.

MASJID TANAH - Pantai Sungai Tuang, di Pengkalan Balak, dekat sini dikesan menjadi lokasi pasangan remaja melakukan perbuatan sumbang sehingga melampaui batas.

Lebih membimbangkan, kelakuan tidak senonoh remaja berpelukan dan bercumbuan di kerusi konkrit yang disediakan turut berlaku semasa kaum lelaki sedang menuju ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

Bukan setakat di tepi pantai, malah chalet-chalet sekitar pantai juga dijadikan lokasi ‘cinta sumbang’ remaja termasuk bermalam di sana bersama pasangan masing-masing yang dikesan bukan muhrim.

Kelakuan mereka itu bukan saja mencemarkan kawasan peranginan itu, tetapi turut mengundang rungutan penduduk sekitar yang tidak tahan melihat perangai pasangan remaja terbabit bersilih ganti.

Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Sungai Tuang, Mohamad Abu Hassan berkata, penduduk kecewa dengan tindakan beberapa pasangan remaja memadu kasih di tepi pantai tanpa mempedulikan orang ramai.

Menurutnya, lebih memalukan perbuatan itu berlaku semasa solat Jumaat dan dipercayai turut membabitkan pelajar sekolah dan Institusi Pengajian Tinggi(IPT).

“Perbuatan maksiat melibatkan remaja di kalangan masyarakat setempat, pekerja kilang dan juga remaja sekolah di beberapa kawasan di pantai peranginan ini, kian meruncing.

“Sepanjang pantai terutama tengahari Jumaat, beberapa pasangan remaja kelihatan mengambil peluang untuk memadu asmara, sedangkan ketika itu khutbah Jumaat sedang disampaikan, ” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

Mohamad berkata, kejadian itu berlaku sehingga lewat petang dan adakalanya sehingga masuk waktu solat Maghrib apabila pasangan terbabit tanpa segan silu masih meneruskan perbuatannnya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa JKKK Sungai Tuang, Abd Kadir Mohamad Kassim berkata, bagi pasangan yang mempunyai ‘wang’, biasanya mereka akan menyewa di chalet berhampiran.

“Manakala, pasangan yang tak mampu, mereka akan melakukan asmara di tepi pantai dengan beralaskan suratkhabar.

“Tidak setakat itu, belakang kedai saya turut menjadi tempat bermadu asmara ketika tidak dibuka kerana terlindung dari pandangan orang ramai,” katanya.

Menurutnya, walaupun beberapa kali beberapa pasangan ditegur penduduk kampung, namun mereka tidak menghiraukan teguran berkenaan, sebaliknya terus melakukan maksiat.

“Kita bimbang, ada ibubapa tanpa disedari melepaskan anak remaja mereka keluar bersama pasangan mereka untuk berpeleseran,” katanya.

Sehubungan itu, Abd Kadir berharap agar pihak berkuasa terutama Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) supaya memantau kejadian itu agar tidak terus berleluasa.

Sementara itu, beberapa pekerja pembersihan pantai yang ditemui Sinar Harian turut mengakui mereka menemui beberapa keping kondom bersepah di pantai itu, selain kertas tisu dan surat khabar bertaburan ketika melakukan kerja pembersihan, membuktikan wujud kegiatan tidak bermoral itu.- Sinar Harian

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails