5.06.2010

BURU & HUKUM PEROGOL PELAJAR INI

Pelajar tingkatan 4 teberanak dalam tandas....

Gejala lahirkan bayi luar nikah dikalangan pelajar semakin meruncing. Yang pastinya dalam kes terbaru yang melibatkan pelajar di bawah umur (16 tahun) merupakan kes rogol samada ia berlaku secara sukarela atau sebaliknya.

Apa yang pentingnya dalam kes ini, pihak yang berkenaan hendaklah memastikan perogol pelajar di bawah umur ini diambil tindakan yang sewajarnya. Ini amat penting supaya lelaki yang durjana ini tidak terlepas dari tindakan seadilnya. Supaya ia akan menjadi iktibar dan pengajaran kepada mereka yang tidak bertanggungjawab.

Apa pun permasalahan seperti ini perlu diambil serius terutama oleh para ibu bapa dalam peranan mendidik dan mengawasi pergaulan anak-anak di zaman yang serba mencabar ini.


KUALA TERENGGANU: Seorang pelajar Tingkatan Empat melahirkan bayi dalam tandas di Pusat Kesihatan Jerangau, Felda Jerangau, Dungun dekat sini, hari ini.

Difahamkan pelajar itu ke klinik berkenaan pada pukul 11 pagi dengan ditemani jirannya setelah mengadu sakit perut dan sebaik tiba di klinik, remaja terbabit dilaporkan ke tandas dan bersalin di dalam tandas terbabit.

Kejadian yang menggemparkan pesakit di klinik itu disedari oleh orang ramai yang lalu berhampiran tandas terbabit apabila ternampak air bersama darah mengalir keluar daripada tandas berkenaan.

Mereka yang bertindak membuka tandas menemui pelajar berkenaan berlumuran darah dalam keadaan lemah bersama seorang bayi.

Pelajar yang bersekolah di sebuah sekolah menengah di sekitar Dungun itu kemudian dihantar ke Hospital Hulu Terengganu untuk mendapatkan rawatan bersama bayinya.

Pemangku Ketua Polis Dungun, Asisten Supritendan Alias Abu Bakar ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

"Pelajar terbabit masih berada dalam keadaan lemah dan buat masa ini, kami belum mendapat kenyataan jelas daripadanya dan bayinya juga kini sedang diberi rawatan," katanya tanpa menyatakan jantina bayi yang dilahirkan pelajar itu. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails