5.24.2010

Bertukarlah Kepada Kad Kredit Islamic

Kad kredit konvensional HARAM....

Pagi tadi Wak ada sembang dengan sorang member kat ofis bercerita pasal kad kredit. Dia guna kad kredit sebuah bank tapi bukan Islamic. So Wak pun bagi tau yang mana kad kredit konvensional tu ada unsur riba.

Member nie kata, dia jarang guna kad kredit nie. Cuma bila terdesak jee.. Biasanya bayar sebelum bank kenakan interest. So tak ade le riba.

Tapi Wak bagi tau dia lagi... Walau tak guna sekalipun, kita dianggap menyimpan senjata untuk berperang dengan Allah. Member nie pun rasa tercungap jugak.

Wak yakin masih begitu ramai umat Islam yang menggunakan kad kredit konvesional tanpa rasa gusar dan ada cita-cita untuk beralih kepada kad yang Islamik. Walhal, bukan satu atau dua buah bank yang menawarkan alternatif, bahkan sudah banyak bank yang memiliki produk kad yang Islamik yang boleh dipilih.

Hanya terpulang kepada kita selaku pengguna untuk membuat pilihan, sama ada masih setia dengan janji kita kepada Allah dalam bentuk ‘kami dengar dan kami patuh’ (an-Nur: 51) ataupun masih tegar untuk setia dengan produk berasaskan riba yang kononnya dijamin dengan pelbagai kelebihan.


Surah 2; Al-Baqarah, Juz 3, Ayat 275-281, halaman 47


275: Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuk Syaitan dengan terhuyung-hayang kerana sentuhan (Syaitan) itu. Yang demikian ialah disebabkan mereka mengatakan: "Bahawa sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba". Padahal Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba. Oleh itu sesiapa yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu ia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya, dan perkaranya terserahlah kepada Allah. Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka itulah ahli neraka, mereka kekal didalamnya.

276: Allah susutkan (kebaikan harta yang dijalankan dengan mengambil) riba dan Ia pula mengembangkan (berkat harta yang dikeluarkan) sedekah-sedekah dan zakatnya. Dan Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang kekal terus dalam kekufuran, dan selalu melakukan dosa.

277: Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mengerjakan sembahyang serta memberikan zakat, mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

278: Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang- orang yang beriman.

279: Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa.

280: Dan jika orang yang berhutang itu sedang mengalami kesempitan hidup, maka berilah tempoh sehingga ia lapang hidupnya dan (sebaliknya) bahawa kamu sedekahkan hutang itu (kepadanya) adalah lebih baik untuk kamu, kalau kamu mengetahui (pahalanya yang besar yang kamu akan dapati kelak).

281: Dan peliharalah diri kamu dari huru-hara hari (kiamat) yang padanya kamu akan dikembalikan kepada Allah. Kemudian akan disempurnakan balasan tiap-tiap seorang menurut apa yang telah diusahakannya, sedang mereka tidak dikurangkan balasannya sedikitpun.

Ulasan tentang kad kredit oleh Ustaz Zaharuddin klik di sini

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails