7.13.2011

Boikot Kopitiam

Tiada kopitiam halal di Selangor...


Nampaknya pengusaha kopitiam nie memandang remeh bab sijil Halal. Tu yang tak ramai yang memohon untuk dapatkan sijil halal dari JAIS. So kita sebagai pengguna Islam, ambil tindakan untuk mengajar mereka semua. Jangan menyinggah apatah lagi minum @ makan di kopitiam.

Kita boikot seluruh negara... jangan setakat kat negeri Selangor saje... Supaya mereka peka dengan kehendak agama Islam yang memerlukan standard halal ini diperolehi dari mana-mana Jabatan Agama. Persatuan pengguna Islam juga perlu sensitif dalam isu ini.

SERDANG – Tidak ada satu pun daripada kira-kira 180 buah premis kopitiam di Selangor mempunyai sijil halal yang diiktiraf oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) atau Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Malah, daripada jumlah itu, kira-kira 10 peratus atau 18 premis kopitiam sahaja dari negeri itu yang memohon pensijilan halal daripada JAIS dan Jakim.

Pengarah JAIS, Marzuki Hussin berkata, setakat ini, pihaknya masih belum mengeluarkan sijil halal kepada mana-mana premis kopitiam di Selangor.

“Selangor belum ada kopitiam yang dapat sijil halal daripada JAIS walaupun kita ada buat pengumuman supaya mereka (pengusaha kopitiam) memohon untuk mendapatkannya.

“Sehingga kini, permohonannya ada tapi kurang iaitu kurang daripada 10 peratus sahaja yang memohon sijil halal daripada JAIS atau Jakim,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan seminar kesedaran dan kepenggunaan halal Negeri Selangor di sini semalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails