3.17.2010

Sukarnya Mencari Barangan Halal Di Negara Kita

Ops halal: Penguatkuasa, media dikurung empat jam...

Nampaknya para pengguna beragama Islam terus-terusan dipermainkan oleh pembekal ayam terutama di pasar raya seluruh negara. Dan yang terbaru di sebuah pasar raya di Pulau Pinang.

Nampaknya kita semua terdedah dengan makanan yang diragui tentang kehalalannya. Entahlah mengapa mereka semua tidak peka dengan sensitiviti umat Islam yang pastinya menjadi pelanggan utama di pasar raya seluruh negara.

Apakah perlu umat Islam diseluruh negara memboikot produk bukan Islam baru mereka nak sedar. Kita sebagai umat Islam masih tebal nilai kesabarannya yang mana tidak memandang tentang siapa pengusaha makanan termasuklah makanan mentah, makanan kering dan sebagainya. Janji mereka patuh dengan syarat-syarat untuk mendapatkan sijil halal.

Jangan sampai kita umat Islam berkempen untuk membeli barangan yang dikeluarkan oleh orang Islam sahaja. Sudah pastinya ia menimbulkkan sentimen agama yang boleh mengeruhkan keharmonian seluruh rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama.

Fikir-fikirkanlah saudara Islam semua.....

Seorang pemilik kilang penyembelihan ayam di kawasan Taman Halal Pedas dekat Rembau bertindak mengurung 12 anggota penguatkuasa dan wakil media selama empat jam di premis itu semasa satu operasi semalam.

Pada kejadian jam 4 petang itu, sekumpulan enam anggota dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan enam daripada Kementerian perdagangan Dalam negeri, Koperasi dan Kepenggunaan membuat serbuan ke atas kilang itu.

Lima wakil media turut bersama dalam operasi itu untuk memeriksa kesahihan logo halal yang digunakan oleh kilang itu.

Bagaimanapun, seorang wartawan dalam kumpulan itu berjaya melepaskan diri lalu meminta bantuan polis.

Seramai 10 anggota polis dari Ibupejabat Balai Polis Daerah Rembau kemudian membebaskan kesemua yang terperangkap.

Ketika ditemui, Penolong Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Mohd Amri Abdullah, enggan mengulas mengenai tindakan lelaki berusia awal 40an itu.

"Saya hanya boleh katakan, sijil halal milik kilang ini akan digantung sehingga siasatan selesai," katanya kepada pemberita selepas keluar dari kawasan kilang pada pukul 8 malam semalam.

Sementara itu, wakil media dari TV3, Shamsul Liani Abbas yang terperangkap di kilang itu memberitahu, beliau difahamkan pasukan Jakim dan kementerian terbabit datang dari ibupejabat mereka di Putrajaya selepas menerima maklumat dari Pulau Pinang.

"Di Pulau Pinang, pasukan Jakim telah menyerbu sebuah pasar raya di mana ia menjual ayam yang mempunyai sijil halal JAKIM tetapi sembelihannya diragui," katanya kepada Bernama.

Apabila berjaya mengesan alamat kilang penyembelihan pada bungkusan ayam terbabit, pasukan dari Putrajaya ini telah menyoal siasat pemilik kilang sebelum lelaki itu menjadi berang.
- Bernama

1 comment:

  1. Salam..
    Kena balik mcm dulu2. Bela ayam sendiri dan sembelih sendiri. Kalau tak mampu buat begitu, beli saja ayam HPA...insyaAllah selamat.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails