8.26.2009

Permatang Pasir : Kemenangan Ramadan

Syukur kerana diberi lagi sekali kemenangan...

Tahniah kepada calon Pas, Mohd Salleh Man dan seluruh jentera pilihan raya kecil Permatang Pasir kerana menggondong kemenangan dan sekali lagi buat Pakatan Rakyat. Yang manisnya kemenangan ini, Pakatan Rakyat bukan hanya melawan dengan parti BN tetapi sebenanrnya satu kerajaan BN.

Bagi pihak UBN atau satu kerajaan BN, harus bermuhasabah diri terutama bagi barisan kepimpinan yang rasanya telah masuk kali kelapan PRK dan hanya satu kemenangan berpihak kepada mereka. Nampaknya kerajaan 1BN boleh mengharapkan kemenangan hanya apabila PRK berlaku di Sabah atau Serawak.

PAS memenangi kerusi DUN Permatang Pasir dengan majoriti besar tetapi merosot beberapa ratus undi daripada keputusan yang dicapai parti itu pada pilihan raya umum tahun lepas.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan, calon PAS Mohd Salleh Man mendapat 9,618 undi, meninggalkan calon BN Rohaizat Othman dengan 5,067 undi.

Majoriti yang diraih Salleh 4,551, kurang 882.

Bekas ADUN allahyarham Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman mendapat majoriti 5,433 undi - kemenangan PAS kali ketiga di kerusi itu sejak pilihan raya umum 1999.

Jumlah mereka yang keluar mengundi merosot hampir 10 peratus kali ini kepada 73.1 peratus berbanding 82.6 peratus pada Mac 2008.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails